Máte-li chuť na medovník
Čau!!! jestli máte chuť na medovník, je tato stránka určena přesně pro vás!!!
Upečte si se mnou medovník, výborný ruský dort, krok za krokem!!
MEDOVNÍK
na 12 kousků * 30-40 min.+7-10 min. pečení/plát+2 dny
8 Kč/kus * 3000kJ, 43g tuku/kus * NEMRAZIT
Budete potřebovat:
1x HERA 1 lžička jedlé sody
3 vejce Na krém:1 plechovka
3 lžíce tmavého medu slazeného
300g krupicového cukru kondenzovaného mléka
400g hladké mouky (OO extra) 300g másla
(1)Těsto
Nad vroucí vodní lázeň postavte misku tak, aby se nedotýkala hladiny. Do misky dejte HERU a nechte rozpustit. Pak do ní rozklepněte vejce a přidejte med, cukr, mouku a jedlou sodu. Směs míchejte vařečkou asi 10 minut, dokud těsto nezíská zlatavou barvu. Rozdělte ho na 6 dílů a zapněte troubu na 170 °C.
(2)Pláty
Na plech natáhněte pečící papír a obkreslete na něj talíř nebo dortovou formu. Do předkresleného kruhu rozetřete těsto gumovou stěrkou v co nejtenčí vrstvě. těsto by mělo kružnici asi o centimetr přesahovat (po upečení okraje odříznete a použijete na posypku). Placku pečte dozlatova, 7-10 minut, a totéž proveďte i s ostatními.
(3)Posypka a krém
Odřezky dejte do misky a prsty je rozemněte na jemné drobečky. Teď přichází na řadu krém: Kondenzované mléko a změklé máslo spolu vyšlehejte do hladka, nejlépe a nejrychleji to jde elektrickými metlami. Počkejte až upečené pláty uplně vychladnou a už se můžete pustit do sestavování dortu!!
(4)Finiš!!
Delším nožem rozetřete krém na 1. plát. přiklopte ho další plackou a také tu namažte. Tak pokračujte, dokud už vám nezbydou žádné placky. Na závěr potřete celý dort, i po obvodu krémem a poprašte posypkou. Hotový dort nechte 2 dny odležet, aby těsto změklo a dort byl vláčný.
A TO JE VŠE!!!
TIP!!! Zavřenou plechovku s mlékem vložte do hrnce s vodou, ten postavte na sporák a 2 hodiny vařte na mírném ohni. Mléko zkaramelizuje-zhnědne a zhoustne. S polovinou másla, tedy se 125g, utřete obsah konzervy. Pozor, karamel přidávejte postupně, aby výsledek nebyl přeslazený. Raději šlehejte elektrickým šlehačem na nejnižší rychlost. Zbývajících 125g másla pak utřete se sáčkem vanilinového cukru a s krupicovým cukrem podle chuti. Oběma krémy pak střídavě plňte medovník. Libovolné vrstvy krému můžete posypat nasekanými vlašskými ořechy, které můžete přidat i do posypky.
Aby byly pláty upečeného těsta vláčnější, potřete je trochou javorového syrupu. pokud ale nechcete utrácet, Postačí i černý čaj. Až poté nanášejte máslový krém.